Lauantaina Suvi ja Mindi tulivat meille vanhempieni luokse yöksi, ja sunnuntaina aamuseitsemän jälkeen lähdimme kohti Ylöjärveä. Ehdimme sopivasti ajoissa perille, jotta pääsimme näkemään kooikerhondje Tristanin MH-luonnekuvauksen. Tristan suoriutui hienosti tasaisen varmasti jokaisesta osiosta. Omalle jännitykselle ja yleisesti muutenkin teki hyvää nähdä yksi luonnekuvaus ennen oman koiran vuoroa, joten tiesi käytännössä miten kaikki tapahtuu.

IMG-20140412-WA0007-normal.jpg

1 Kontakti & 2 Leikki

Ensimmäiseksi Primolle laitettiin nahkasolkipanta ja saimme lainaan taluttimen, jossa ei ole ollenkaan käsilenkkiä. Seuraavaksi tarkistettiin koiran siru. Sitten jatkettiin ensimmäiseen luonnakuvauksen osioon eli kontaktiin: tervehtiminen, yhteistyö ja käsittely. Primo kävi vähän kierroksilla lähestyessämme testinohjaajaa, haukahteli muutaman kerran. Primo tervehti reippaasti TO:n, lähti mukisematta TO:n mukaan tämän tarttuessa hihnaan ja antoi käsitellä itsensä näyttelykopelointityyppisesti.

Sitten otettiin esiin hervottoman kokoinen lelu. Koira päästettiin irti, lelua vedettiin kaksi kertaa maassa ja sitten se heitettiin TO:lle. TO heitti lelun takaisin minulle, minä taas hänelle ja sitten lelu heitettiin maahan ja tarkkailtiin koiran reaktiota. Primo toimi tismalleen kuten olin arvellutkin, lelun heittely kiinnosti mutta maassa vain haisteli lelua. Sama kuvio toistettiin, mutta tällä kertaa Primo tarttuikin leluun ja aloitti huvittavan pyörimisen ja "lelutanssin"! :D Jätkä murisi itsekseen ja riehui lelun kanssa, ja hauskat piruetit saivat koko kuvausporukan nauramaan. Enpä olisi arvannut!

Tämän jälkeen koiraa otettiin hetkeksi pannasta kiinni, ja TO otti lelun ja alkoi hypähdellä sen kanssa sivusuuntaan. Primo aloitti kovan komentamishaukun, juuri sellaisen "Heitä heitä heitä!" kuin kotonakin etenkin ulkolelujen kanssa. Mutta kiinni leluun Primo ei käynyt, onhan kotonakin opetettu että kädestä ei saa noin vaan ottaa ilman ota-käskyä... ;)

Video: kontakti & leikki

3 Takaa-ajo

Pannasta kiinni taluttaen koira talutettiin merkille, päästettiin irti ja otettiin itse yksi askel eteenpäin. Olisin voinut vannoa, että Primo olisi syöksynyt edessä vilistävälle vieheelle, mutta se vain kiihdytti lyhyesti viehettä kohti ja poikkesi sitten pusikkoon pissalle niin kuin Tristankin oli hetkeä aikaisemmin tehnyt. :D Lähtö toistettiin, ja toisella kerralla Primo toimi kuten olin odottanutkin eli rynnisti vieheelle. Erona vinttikoiraratakäyttäytymiseen oli, että Primo irrotti vieheestä ja lähti tulemaan luokseni, kun taas radalla sen joutuu jotakuinkin huijaamaan irrottamaan otteensa vieheestä.

Videot: Takaa-ajo 1 ja takaa-ajo 2

4 Aktiviteettitaso

Aktiviteettitasoa tarkastellaan seisoskelemalla kolme minuuttia paikoillaan tekemättä mitään ja luonnollisesti jättämättä koiraa minkään käskyn alle. Tämä toteutui lähes täsmälleen niin kuin olin odottanutkin: Primo kuljeskeli ympäriinsä, merkkaili, yritti repiä lisää hihnaa ja piippasi muutaman kerran. Olisin kuvitellut piippailua olevan enemmänkin, mutta yllätyksekseni Primo päästi vain muutaman niiskauksen melko loppupuolella. Oli yllättävän vaikeaa yrittää muistaa pitää oma katse puiden latvoja kohti ja pitää tasapaino kun koira repi hihnaa. :D

Video: aktiviteettitaso

5 Etäleikki

Etäleikkiä varten koiraa pideltiin jälleen pannasta kiinni ja talutettiin merkille asti. Ohjaajan tulee katsoa suoraan eteenpäin. Etuoikealta nurkan takaa kuului ääntä, ja sen jälkeen sieltä tuli esiin hassuun viittaan pukeutunut hahmo joka kyyristeli ja tepasteli erikoisen näköisesti, heitteli muutaman kerran lelua ilmaan, ja piiloutui sitten etuvasemmalle pienen rakennuksen taakse. Primo tuijotteli hahmoa aluksi, mutta sitten mielenkiinto loppui ja tunsin pannasta kiinni pidellessäni miten Primo nojasi jo vasemmalle ennen kuin päästin koiran irti. Ja pusikkoa haistelemaanhan se heti suunnisti, ei aikomustakaan lähteä nurkan takaa etsimään hassua hahmoa. Kun etäleikkijä alkoi leperrellä iloisesti "hei koira, leikkimään" yms, Primo kuunteli hetken aikaa tarkkaavaisena, mutta ei edelleenkään ollut aikeissakaan lähteä etsimään vierasta. Ja niinpä sitten sain kehotuksen ottaa koira kiinni.

Video: etäleikki

6 Yllätys

Yllätysosiossa koira otettiin ohjaajan vasemmalle puolelle hihnaan ja käveltiin reippaasti eteenpäin. Muutaman metrin päästä vedettiin haalari yhtäkkiä ylös, jolloin ohjaajan piti pysähtyä katse kohti haalaria ja päästää irti hihnasta. Primo kiersi vähän haalarin taakse ihmettelemään mikäs se moinen juttu oli. Jätkää ei huvittanut mennä tekemään haalariin sen lähemmin tuttavuutta ennen kuin olin mennyt kyykkyyn asti haalarin vierelle ja kutsunut Primoa luokse.

Haalariin tutustumisen jälkeen käveltiin kaksi kertaa haalarin ohi reippaasti. Primo vähän kaarsi oikealta puolelta ohi ja ensimmäisellä kerralla myös haukahti haalarille kerran. Kuvaajat sanoivat osuvasti että piti vielä kiroilla mokomalle... :D Siltä se juuri vaikuttikin.

Video: yllätys

7 Ääniherkkyys

Ääniherkkyys toteutettiin vähän niin kuin haalariosiokin, eli koiran kanssa käveltiin räminälaitetta kohti, äänen kuuluessä käännyttiin räminää kohti, pysähdyttiin ja päästettiin irti hihnasta. Odotukseni mukaisesti Primo oli kaartanut vähän kauemmas ääntä pakoon, ja tuli haistelemaan räminälaitetta vasta kun olin kyykyssä kutsumassa koiraa luokse. Kahdella seuraavalla ohituskerralla Primo johdonmukaisesti siirtyi räminälaitteen kohdalla kävelemään aina oikealle puolelleni, eli siis väisti räminälaitetta vaikka ihan reippaasti muuten ohi tulikin.

Video: ääniherkkyys

8 Aaveet

Aave-osiossa ohjaajan tuli seisoa merkityllä paikalla ja katsoa jälleen edessä olevien puiden latvoja hihnan päästä kiinni pidellen. Primo hoksasi aaveet heti ja tuijotti niitä keskittyneesti. Hyvin nopeasti alkoi kuulua matalaa murinaa. Tämä oli minulle hienoinen yllätys, olisin odottanut vain puhinaa ja varovaista hännänheilutusta! Primon murina oli pitkäkestoista ja voimistui, ja aaveiden tullessa lähemmäs Primo alkoi myös haukkua.

Kun sain käskyn päästää irti hihnasta Primo kiersi takaani oikealle puolelleni. Aaveet lopettivat etenemisen joidenkin metrien päähän ja kääntyivät selin meihin, minkä jälkeen minun piti siirtyä puoliväliin lähemmäs aaveita. Primo seurasi mukanani mutta kävi kohtaamassa aaveet lähempää vasta kun itse olin siirtynyt aaveen kanssa kasvotusten ja puhuin reippaalla äänellä. Aaveilta riisuttiin TO:n ohjeen mukaisesti huput päästä ja he tarjosivat koiralle kontaktia, johon Primo sentään ennakko-oletukseni mukaisesti vastasi reippaasti.

Video: aaveet

9 Leikki & 10 ampuminen

Jos olin yllättynyt Primon alkuleikistä, niin loppuleikki se vasta yllättikin. Päästin Primon irti hihnasta ja vedin lelua maata pitkin, kun Primo jo tarttui siihen ja taisteli vastaan. En meinannut ensin saada lelua edes heitettyä TO:lle kun Primo roikkui siinä. :D

Myös toinen leikkialoitus sujui riehakkaasti, mutta sitten tulivat laukaukset. Ensimmäisen laukauksen jälkeen Primo ei enää tarttunut leluun. Yleisöstä jälkikäteen minulle sanottiin, ja saman näkee myös videolta, miten Primo saa ilmavainun ruudista ja sen jälkeen leikkiminen unohtuu tyystin ja Primo alkaa katsella ympärilleen. Toisen laukauksen jälkeen Primo ravasi yleisön (ja varmaan erityisesti yleisössä olleen Suvin..?) luokse. Se ei tullut kutsusta luokse, joten jouduin hakemaan sen takaisin.

Seuraavat laukaukset ammuttiin passiivisuuden aikana, eli koira oli hihnassa eikä sen kanssa tehty mitään. Primo veti hihnassa ja toisen laukauksen jälkeen TO käski päästää koira menemään. Primo ravasi jälleen yleisön luokse eikä tullut kutsusta huolimatta takaisin. Lopuksi se ravasi vielä kuvausalueen reunalle odottamaan että mamma tulee hakemaan. :D

Video: leikki & ampuminen

Palaute:

Sosiaalinen, iloinen koira, joka otti kontaktia testinohjaajaan. Kesti käsittelyn, ei väistänyt mutta ei käsittelytilanteessa toisaalta ottanut itse kontaktia. Ei utelias vieraita kohtaan (etäleikki). Ei osoittanut uteliaisuutta myöskään räminällä, haalarilla eikä aaveilla.

Pelko näkyi räminällä, kun teki ison kaarroksen kauempaa. Väisti myös haalarilla, mutta siinä katse pysyi koko ajan kohdistettuna haalariin. Aaveilla otti välimatkaa pelottavaan kohteeseen, mutta ei näyttänyt pakenemisreaktiota. Aaveilla saatiin esiin puolustustahtoa pitkän, matalan murinan muodossa ja kuvaajien mukaan Primolla oli ollut myös  selkäkarvat pystyssä! :D Asento oli lisäksi jykevä ja vähän sellainen etunoja - kuvaajat sanoivat Primon olleen kohtalaisen vakuuttava "mammanpuolustaja".

Jäljellejäävien reaktioiden osalta kiinnostusta ei jäänyt missään testiosiossa mutta pelkoa jäi sekä yllätyksellä (haalari) että äänillä. Ja enemmän nimenomaan räminälaitteella. Kuormittuminen ei näkynyt silti alku- eikä loppuleikissä, ja tarttui leluun vauhdissa. Primo myös tarttui leluun heti koko suulla - ja tämä on kuulemma perinnöllinen ominaisuus! En ollut kuullutkaan asiasta aikaisemmin! Koirat voivat tarttua esineeseen vain etuhampaillaan tai muuten varovaisesti, vauhdista, koko suulla, tai vain haistella tarttumatta ollenkaan.

Ja laukauksiahan Primo aika selvästi osoitti pitävänsä epämiellyttävinä. Ei se sentään paniikissa paennut paikalta, vaan jolkotteli ravia ja kääntyi aina välillä minua kohti, mutta kuitenkin selvästi näkyy se että haluaisi pois tilanteesta. Kuvaaja sanoi, että selvästi Primolle kovat äänet on se ikävämpi juttu kuin ihmiset tms.

Lopputulokset:

1a KONTAKTI tervehtiminen: Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen.

1b KONTAKTI yhteistyö: Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta.

1 c KONTAKTI käsittely: Hyväksyy käsittelyn

2a LEIKKI 1 leikkihalu: Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen.

2b LEIKKI 1 tarttuminen: Tarttuu heti koko suulla.

2c LEIKKI 1 puruote ja taisteluhalu: Ei tartu esineeseen.

3a TAKAA-AJO 1. kerta: Ei aloita

3b TARTTUMINEN 1. kerta: Ei kiinnostu saaliista

3a TAKAA-AJO 2. kerta: Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille.

3b TARTTUMINEN 2.kerta: Tarttuu saaliiseen epäröiden tai viiveellä.

4 AKTIVITEETTITASO: Tarkkailevainen, toiminnot tai rauhattomuus lisääntyy vähitellen.

5a ETÄLEIKKI kiinnostus: Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja

5b ETÄLEIKKI uhka/aggressio: Ei osoita uhkauseleitä

5c ETÄLEIKKI uteliaisuus: Ei saavu avustajan luo

5d ETÄLEIKKI leikkihalu: Ei osoita kiinnostusta

5e ETÄLEIKKI yhteistyö: Ei osoita kiinnostusta

6a YLLÄTYS pelko: Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista

6b YLLÄTYS puolustus/aggressio: Ei osoita uhkauseleitä

6c YLLÄTYS uteliaisuus: Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa

6d YLLÄTYS jäljellejäävä pelko: Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina vähintään kahdella ohituskerralla.

6e YLLÄTYS jäljellejäävä kiinnostus: Ei osoita kiinnostusta haalariin.

7a ÄÄNIHERKKYYS pelko: Pakenee enemmän kuin 5 metriä

7b ÄÄNIHERKKYYS uteliaisuus: Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa.

7c ÄÄNIHERKKYYS jäljellejäävä pelko: Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina vähintään kahdella ohituskerralla

7d ÄÄNIHERKKYYS jäljellejäävä kiinnostus: Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

8a AAVEET puolustus/aggressio: Osoittaa useita uhkauseleitä.

8b AAVEET tarkkaavaisuus: Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista

8c AAVEET pelko: On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä

8d AAVEET uteliaisuus: Menee katsomaan, kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa

8e AAVEET kontaktinotto aaveeseen: Ottaa itse kontaktia avustajaan.

9a LEIKKI 2 leikkihalu: Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen.

9b LEIKKI 2 tarttuminen: Tarttuu heti koko suulla.

10 AMPUMINEN: Häiriintynyt, pelokas

 

Kaiken kaikkiaan MH-luonnekuvaus oli kokemuksena todella mielenkiintoinen ja kiva, suosittelen kyllä oikeastaan ihan kaikille. Ampumisesta voi halutessaan luopua ja luonnekuvauksesta saa silti merkinnän "suoritettu". Kuvauksen voi halutessaan myös keskeyttää.

Kun Mindinkin luonne oli kuvattu, kävelytimme vähän koiria ja sitten ajelimme vajaat pari tuntia Euraan. Kävimme vielä pururadalla lenkkeilemässä ja Suvi napsi vähän valokuvia:

_MG_3208%20%28640x427%29-normal.jpg_MG_3190%20%28640x427%29-normal.jpg_MG_3169%20%28640x427%29-normal.jpg